Docenten

Lisa Oomkens-Schuur (1987)   Hatha, yin en nidra yogadocent, fysiotherapeut & eigenaresse YogaLOS 

                                                           

Tijdens mijn eerste echte yogaretraite in Thailand in 2006 onder begeleiding van Theresa Kennard werd mijn passie voor yoga echt geboren. Sindsdien volgden er lessen en retraites in binnen-en buitenland.

 

Toen ik een jaar of acht was zat ik al op kinderyoga, ook toen vond ik het al leuk, hoewel ik natuurlijk nog niet heel bewust bezig was. Wel waren de fysieke houdingen (asana's) toen nog een stuk makkelijker!

 

Als volwassene gaat het allemaal een stuk lastiger, helemaal wanneer je jaren niks aan het fysieke onderhoud van je lichaam hebt gedaan.  Zo was ik als tiener en begin twintiger niet altijd even gedisciplineerd op het ‘yoga-pad’. Maar tegenwoordig heb ik tot mijn eigen verbazing echt discipline en ben ik zeer regelmatig en trouw bezig met yoga. Het voelt goed, zowel fysiek als mentaal, en ik zou niet meer zonder kunnen.

 

Gaandeweg zocht ik meer verdieping en heb ik een Yoga Teacher Training op Bali (RYT-200) gevolgd.. Ook heb ik de 3-jarige yogaopleiding bij Ron van der Post afgerond. Wat de beste basis is geweest. Diepe oude kennis vanuit India in de traditie van Brhamrishi Viswatma Bawraji, gecombineerd met de Hollandse nuchterheid en humor. Want voor mij heeft yoga niks 'zweverigs' het zorgt er juist voor dat je goed met beide benen op de grond staat!

 

Mijn scholingen zijn inmiddels te veel om op te noemen, Qua yogascholingen volgde ik o.a. de twee bovenste hierna heb ik nog een yin opleiding gevolgd bij de Arhanta Ashram en bij De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam, Ook volgde ik meerdere Yoga Adjustment trainingen en nog veel meer! Voor alle overige scholingen die ik heb gevolgd verwijs ik graag naar mijn LinkedIn.

 

Vanaf 2015 geef ik wekelijkse yoga lessen. Drie jaar later werd ik fulltime yogadocent en sindsdien ben ik niet meer werkzaam als fysiotherapeut. Yoga is absoluut mijn passie, ik voel en zie wat het mij doet en ik zie dit bij leerlingen. Dit is fantastisch om te zien en door te mogen geven!

 

In de yoga ben je nooit uitgeleerd, het blijft altijd enorm interessant en er is altijd meer verdieping mogelijk. Nog steeds volg ik regelmatig workshops, lessen, scholingen en ga ik naar retraites om verdieping te blijven zoeken. 

 

Als yogadocent met mijn achtergrond als fysiotherapeut is het mijn streven is om een brug te slaan tussen regulier en alternatief. Zo leg ik regelmatig de yogafilosofie en wetenschappelijke artikelen naast elkaar en geef ik lezingen. Ook geef ik regelmatig anatomie workshops voor yogadocenten en ben ik anatomie docent bij de dynamische yogaopleiding van Ron van der Post en schreef ik tijdens mijn opleiding fysiotherapie de afstudeerscriptie ‘Does yoga reduce the pain and functional disability when used as a treatment in people with chronic lower back pain?’:http://yoganederland.nl/attachments/Graduation%20assignment_Lisa%20Schuur.pdf

 

Naast dit yogapad wat ik graag bewandel woon ik samen met mijn man, twee kindjes Teun (2016) en Loes (2019) en hond Fons. 


Liny Hadders (1960)   Hatha, yin, nidra yogadocent en meditatiedocent.

 

In de jaren 90 ging ik voor het eerst naar yoga. Om de één of andere reden ben ik toen weer gestopt met de lessen. Mijn belangstelling voor spiritualiteit bleef echter.

 

In 2011-2012 kwam yoga weer op mijn pad en daarna liet het me niet meer los, sterker nog: de intensiviteit nam alleen maar toe. Eens per week een les volgen en ook thuis deed ik steeds meer yoga-oefeningen.

 

In 2017 leerde ik Ron van der Post kennen tijdens een retraite. Onder begeleiding van hem deed ik mijn eerste handstand. Het voelde geweldig! Vlak daarna startte ik de 3-jarige opleiding tot yogadocent. Met mijn 57e destijds was ik de oudste van onze groep. Wat heb ik tijdens deze opleiding veel geleerd en op fysiek gebied veel vooruitgang geboekt. Van bepaalde asana's (houdingen), zoals een duif of een hoofdstand, had ik nooit gedacht dat ik dat nog zou kunnen leren. Ik merk nog steeds vooruitgang in mijn kracht en flexibiliteit ondanks mijn leeftijd. Maar vooral op geestelijk gebied heeft yoga me veel gebracht. Veel meer in balans, voel me sterk in mijn schoenen staan met meer zelfvertrouwen, voel me rustiger, relativeer meer en maak me minder druk om van alles en nog wat.

 

Na de opleiding volgden er verschillende retraites en andere opleidingen om mijn kennis uit te breiden. En nog steeds ben ik niet uitgeleerd. Momenteel volg ik bij Ron van der Post de online training over de Yoga-sutra's van Patanjali. Vorig jaar heb ik twee live online yin yoga opleidingen gevolgd bij Pure Energie Yoga (Esther Scheen) en in juli (2023) volg ik de derde opleiding bij Esther, maar dan gelukkig echt live. Daarnaast heb ik de yin opleiding en de meditatie opleiding bij Arhanta Ashram gedaan,

 

Gemiddeld geef ik twee tot vier lessen per week, zowel de dynamische hatha yoga, hatha slow en yin yoga. En binnenkort een meditatie training. Ik vind het heerlijk om mijn liefde en kennis over yoga te delen. 

 

Hopelijk zien we elkaar snel op de mat in de mooie studio in Winschoten. En denk niet dat je jong en lenig moet zijn om yoga te doen, yoga houdt je wel jong en lenig!


Iñez Bolle (1953)   Hatha yogadocent

 

Toen ik stopte met werken als jurist kreeg ik de tijd en de rust om te ontdekken wat ik echt leuk vind. Er kwamen verschillende dingen op mij pad, waaronder yoga. Al eerder had ik yoga gedaan, maar dat zag ik voornamelijk als een niet inspannende manier van bewegen. Maar toen kwam de dynamische hatha yoga op mij pad! Dit maakte mij enthousiast en besloot ik te starten met de 3-jarige yoga opleiding bij Ron van der Post die ik inmiddels heb afgerond.

 

Gaandeweg ontdekte ik hoeveel meer yoga kan zijn. Het houdt niet alleen mijn lichaam maar ook mijn geest vitaal en flexibel. Het heeft invloed op alle onderdelen van mijn zijn. Natuurlijk merk ik dat ik mijn lichaam behoorlijk heb verwaarloosd gedurende mijn leven. Maar ik word erg blij van wat ik toch kan bereiken! Zelfs met mijn toch al wat oudere lichaam merk ik dat ik zo ontzettend veel vooruitgang boek! 

 

Vooral de kracht-en balansoefeningen zijn een behoorlijke uitdaging voor me, maar ik denk altijd: ' Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!' En dat is wat ik mijn leerlingen ook graag zou willen meegeven: probeer het, je kunt meer dan je denkt! Zelfs wanneer je op latere leeftijd begint met yoga. Maar blijf wel lief voor jezelf!

 

 


Esther Lamsma (1976) Hatha yogadocent 

 

Graag stel ik me hier kort voor. Na het afronden van de 3-jarige yogaopleiding bij Ron van der Post ben ik, ongeveer vijf jaar geleden, begonnen met lesgeven.

 

De lessen die ik geef zijn hatha yoga lessen met veel klassieke houdingen. Soms intensief, maar met ruimte voor je eigen proces; ruimte om te ontdekken en te ontwikkelen. En zo met precisie en beheersing leren met je eigen grenzen om te gaan. En er komt meer bij kijken. Gericht op beheersing van de mind, gedachten en wat daar nog meer bij komt kijken, door lichaamshoudingen en ademhaling, maakt dat het voor mij een immer boeiende en veel omvattende levenswijze, die ik graag met je deel.

 

Of je nu komt voor ontspanning, een moment voor jezelf, meer zelfbewustzijn, verdiepend bezig zijn, beter slapen, je soepeler voelen in je lichaam en 'mind'. het helderder kunnen denken of voor meer focus. Yoga is ook bedoeld om bepaalde lichamelijke klachten te verlichten en juist preventief bezig te zijn.


Elise Slangenberg (1986  ) Yin yogadocent

 

Vroeger als kind kon ik erg goed ontspannen. Ergens in de loop der jaren werd mijn leven steeds drukker en gekker. Veel reizen, een intensieve baan in de zorg, een eigen winkel met tweedehands jurkjes er naast, toneel spelen en een druk sociaal leven. Hoe drukker en gekker, hoe beter, dacht ik toen...

 

Totdat ik een aantal jaren geleden in een burn-out terecht kwam en chronische hyperventilatie kreeg. Ik wist dat dit een signaal was om dingen anders te gaan doen. Meer ontspannen en leven vanuit mezelf stonden hierbij bovenaan mijn lijstje. Ik ging op zoek naar dat ontspannen meisje van vroeger.

 

Nu ben ik, naast mijn werk als procesbegeleider en trainer in de zorg, yin yogadocent en ademcoach in de methode beter ademen®. Ik volg zelf al jaren yin yoga lessen, welke mij veel ontspanning geven en leren luisteren naar mijn lichaam. Een moment om te voelen en even stil te staan bij hoe het met me gaat.

 

Door het combineren van yin yoga en de methode beter ademen® wil ik jou graag helpen meer te ontspannen!

 

Wil je naast de prachtige yin lessen van Elise ook een training volgen in de methode beter ademen®? Neem dan even contact op met haar op via haar website www.wereldvanontspanning.nl 

 


Johan de Jonge (1974)  Hatha yogadocent

 

In 2012 maakte ik voor het eerst kennis met de yogamat. Ik was stijf als een plank en kwam een behoorlijke uitdaging tegen. Voordat ik yoga deed zat ik als natuurkundige meer in mijn hoofd dan in mijn lichaam.

 

Ondanks de lichamelijke uitdagingen was ik juist gemotiveerd om wekelijks te gaan en ben ik zowel in mijn lichaam en geest gaandeweg steeds flexibeler geworden. Ook ontdekte ik dat yoga meer is dan alleen maar het lichamelijke stuk. Het heeft me meer rust en stabiliteit gebracht.

 

Na een aantal jaren begon ik met de 3-jarige yogaopleiding bij yogaschool Ron van der Post. Hier heb ik mijzelf kunnen ontwikkelen en heel veel mooie kennis mogen vergaren. Yoga heeft mij fysiek en mentaal ontzettend veel gebracht en ik wil dat graag delen.

 

De lessen die ik geef zijn dynamisch en zeker ook uitdagend. De wisselwerking tussen kracht, balans en flexibiliteit komt aan bod. Ook het verband tussen het mentale en het lichamelijke gaan we ontdekken. Met speelsheid en in een gemoedelijke sfeer zal ik uitdagen om meer ruimte te maken op beide vlakken.

 

 

Lisa Schuur

info@yogalos.nl

06-51966126

YogaLOS
J.A. Koningstraat 15
Winschoten